15 Ιουν 2011

Woodstock: το μεγαλυτερο φεστιβαλ ολων των εποχων!

"Young men with unlimited capital looking for interesting, legitimate investment opportunities and business propositions." 
Αυτη η αγγελια ηταν το εναυσμα για την διεξαγωγη του μεγαλυτερου μουσικου φεστιβαλ που εχει πραγματοποιηθει ποτε!

Σε μια εποχη μεγαλων αναταραχων, λιγο μετα τον Μαη του 68 και επι προεδριας Νιξον εμφανιστηκαν οι John Roberts και Joel Rosenman, 2 νεοι, φιλοδοξοι επιχειρηματιες που εστειλαν την παραπανω αγγελια στην εφημεριδα The New York Times με σκοπο να βρουν επενδυτικες ευκαιριες.
Μεσα σε λιγες ημερες, η πρωτη απαντηση ηρθε απο τους Michael Lang και Artie Kornfield και οι 4 ανδρες συναντηθηκαν για να συζητησουν την προοπτικη ενος στουντιο ηχογραφησεων στο Woodstock με σκοπο να προσεγγισουν τα μεγαλα ονοματα της εποχης που ζουσαν στην περιοχη (Bob Dylan, The Band). Μετα απο πολλες διαφωνιες, η ιδεα εν τελει εξελιχθηκε σε ενα φεστιβαλ μουσικης στην περιοχη.






Τον Απριλιο του 1969 οι Creedence Clearwater Revival, ενα νεο και επιτυχημενο συγκροτημα της εποχης, ηταν οι πρωτοι που υπεγραψαν για να εμφανιστουν στο φεστιβαλ εναντι 10.000 $, ενω ως ημερομηνια διεξαγωγης αποφασιστηκε το τριημερο 15 – 18 Αυγουστου του ιδιου ετους.
Οι διοργανωτες μεχρι τοτε ειχαν αντιμετωπισει πολλες δυσκολιες στην προσεγγιση των καλλιτεχνων, καθως ολοι ηταν διστακτικοι λογω της αμφιβολιας για την επιτυχημενη διεξαγωγη ενος τετοιου εγχειρήματος. Μολις ομως εγινε γνωστο οτι οι Creedence Clearwater Revival υπεγραψαν, ο ενας πισω απο τον αλλο οι μεγαλυτεροι καλλιτεχνες των ημερων συμφωνουσαν να συμμετάσχουν στην μεγαλη αυτη γιορτη της μουσικης. Μεγαλο προβλημα ομως αντιμετωπισαν και με την ευρεση χωρου που θα μπορουσε να στεγασει ενα τοσο μεγαλο φεστιβαλ. Ενω αρχικα ειχε αποφασιστει πως θα γινοταν στο Mills industrial park λιγο εξω απο την Νεα Υορκη, οι δημοτικες αρχες διαμαρτυρηθηκαν εντονα με αποτελεσμα ο δημαρχος να απαγορευσει την διεξαγωγη του στον εν λογω χωρο.
Εν τελει το “σπιτι” βρεθηκε. Ηταν η φαρμα του Max Yasgour λιγο πιο διπλα απο τον αρχικο χωρο φιλοξενιας. Η ξαφνικη αυτη αλλαγη του χωρου ομως βρηκε εντελως απροετοιμαστους τους 4 νεαρους που αποφασισαν να αλλαξουν την περιφραξη του χωρου με το ρισκο των επεισοδιων απο τους θεατες. Εν τελει τα τειχη που υψωθηκαν γκρεμιστηκαν το βραδυ πριν απο τη συναυλια.



Το Woodstock σχεδιαστηκε ως μια επιχειρηση κερδοσκοπικου χαρακτηρα με τον τιτλο “Woodstock ventures”. Το εισητήριο κοστιζε 18 $ απο τα ταχυδρομεια και καποιους ραδιοφωνικους σταθμους και 24 $ στον χωρο της συναυλιας. Το φεστιβαλ διαδοθηκε απο στομα σε στομα, καθως λογω των απαγορευσεων του τοτε προεδρου της Αμερικης η διαφημιση που εγινε ηταν ελαχιστη και σε επιλεγμενους ραδιοφωνικους σταθμους και εντυπα της περιοχης με χορηγια μολις 100000 δολαρια και ενω στην αρχη οι 4 ανδρες περιμεναν 200000 ατομα να αγκαλιασουν την ιδεα τους και να βρεθουν στο φεστιβαλ. τελικα μαζευτηκαν πανω απο 1 εκατομυριο ανθρωποι καθε ηλικιας!



Οι καλλιτεχνες που εμφανιστηκαν στο φεστιβαλ αυτο ηταν παρα πολλοι, Με τις μεγαλες επιτυχιες τους και την αγαπη τους για τη μουσικη ξεσηκωσαν τον κοσμο και το μεγαλυτερο παρτυ της μουσικης ηταν γεγονος! Ενδεικτικα καποια απο τα ονοματα που εμφανιστηκαν και επαιξαν στο Woodstock ειναι: Joan Baez, Santana, Janis Joplin, Joe Cocker, Creedence Clearwater Revival, Jimi Hendrix, The Who, Jefferson Airplane, Ten Years After & The Band.

Οι Jefferson Airplane επι σκηνης



Ο Jimi Hendrix εφτασε στον χωρο με ιδιωτικο αεροπλανο και επαιξε για 25 λεπτα γνωριζοντας την αποθεωση:



Και η Janis Joplin φυσικα αποθεωθηκε. Η μεγαλη καλλιτεχνης ενα χρονο μετα το φεστιβαλ εφυγε απο τη ζωη...



Μεγαλη εντυπωση ειχε κανει το γεγονος πως απο το φεστιβαλ ελειπαν τα μεγαλυτερα ονοματα της μουσικης: The Beatles, Jeff Beck group, The Doors, Led Zeppelin αλλα και ο Bob Dylan, πολλοι απο τους οποιους ενω αρχικα ειχαν συμφωνησει να εμφανιστουν, αλλαξαν γνωμη και δεν πηγαν ποτε!
Το φεστιβαλ του Woodstock ειναι το μεγαλυτερο φεστιβαλ μουσικης που εχει γινει ποτε. Αλλαξε ριζικα την ιστορια της μουσικης, καθως οχι μονο ενωσε εκατονταδες χιλιαδες κοσμου, αλλα μετατραπηκε σε ενα δυνατο κινημα που επηρεασε τους παντες, απο μουσικους, μεχρι πολιτικους, ακομα και τον ιδιο τον προεδρο της Αμερικης!

Το δημοφιλες περιοδικο Rolling Stone εντασσει το Woodstock στις 50 στιγμες που αλλαξαν την ιστορια του ροκ εν ρολ, ενω και ο κινηματογραφος εχει τιμησει το φεστιβαλ με δυο ταινιες. Το χρονικο του φεστιβαλ το 1970 (Woodstock) και την πιο προσφατη ταινια (2009) Taking Woodstock η οποια παρουσιαζει μια αλλη εκδοχη της συλληψης της ιδεας αλλα και της διεξαγωγης της συναυλιας.

Οπως και να εχει το Woodstock ειναι ενα θρυλικο φεστιβαλ το οποιο οι παλαιοτεροι θυμουνται με νοσταλγια και οι νεοτεροι λατρευουν να βλεπουν ειτε μεσα απο τις παραπανω ταινιες ειτε μεσω βιντεο που υπαρχουν στο διαδικτυο και να ταξιδευουν σε εναν κοσμο απαλλαγμενο απο προβληματα και εγνοιες.